Køb med omtanke

En række varer, der synes at være ubegrænsede, gør det vanskeligere for forbrugerne at vælge produkter til hverdagen. Med disse ideer og tips kan du nemt finde vej i shopping junglen og gøre dine indkøbsbeslutninger mere bevidste og bæredygtige.

Article from søn, 28. januar 2018

Sådan her køber du bevidst

Den gode gamle indkøbsseddel har bevist sit værd. Den hjælper os med at vælge de produkter, vi virkelig har brug for og reducerer impulskøb og ting, der er unødvendige til et minimum. Ved kun at købe de mængder, som du ved, at du vil forbruge hurtigt, kan du undgå at smide overskydende mad og andre produkter, der måske har overskredet deres sidste salgsdato (for eksempel nudler, konserverede grøntsager m.m.). Så vidt muligt bør du købe friske produkter og kun opbygge et mindre lager. Af samme årsag er det en god ide før du kommer ind i supermarkedet eller butikken, at du har gjort dig klart, hvad du skal have og have det skrevet ned på indkøbssedlen.

Dermed kan det være hensigtsmæssigt at sortere tingene ind i produktgrupper, for eksempel (1) frugt og grøntsager, (2) korn / bageri, (3) animalske produkter (kød og mejeri), (4) andre fødevarer (såsom konserves, marmelader, olier mv.) og (5) apotek / hus / have (dette omfatter alle kropsplejeprodukter, køkkenhjælpemidler samt rengøringsmidler og planter). Med en opdelt indkøbsliste kan du direkte henvende dig til de respektive afdelinger i den valgte butik og dermed også spare tid og penge.

Vær opmærksom på kvaliteten. Med hensyn til en afbalanceret ernæring bør frisk frugt, grøntsager og salater udgøre en betydelig del af dine indkøb. Køb når det er muligt, fra ikke-konventionelle, økologiske landbrug. Økologisk kvalitet, der i mellemtiden også findes i discountbutikker, er et spørgsmål om tillid. Pålidelige økologiske eller miljømærker i Tyskland er Demeter, Bioland og Naturland (Såsom Svanemærket, Blomsten og Ø-mærket i DK). I økologiske landbrug er brugen af mineralske gødninger og pesticider stort set helt udelukket. Anvendelsen af genetisk modificerede planter er generelt heller ikke tilladt. Produkter fra økologisk landbrug må ikke tilsættes smagsforstærkere (såsom glutamat) samt kunstig aroma, farvestoffer og konserveringsmidler forud for deres salg som økologisk mad.

Takket være globaliseringen er der et overvældende udvalg af fødevarer og andre produkter fra hele verden til rådighed for os. Så spændende som det nu er, bør du alligevel overveje det sæsonbestemte aspekt og tænke over, om det er rigtig hensigtsmæssigt at købe importerede jordbær fra Spanien eller Italien i maj og juni, når den regionale kvalitet er tilgængelig lige udenfor din dør.

Med andre ord: På vores marker og i vores haver. Og lad os være ærlige: Jordbær, men også tomater, paprika og også agurker smager bedst i sommer månederne, fordi klimaet er perfekt for dem, og de forfriskende frugter kan udvikle deres fulde aroma gennem solens fulde kraft. I efteråret og i vintermånederne hjælper vi med at dække vores efterspørgsel efter C-vitamin ved at spise pærer og æbler, dyrket i vores eget område og som blev høstet om efteråret og opbevaret om vinteren. Dette gælder også for naturligt voksende grøntsager som spirer og grønkål, der er ægte C-vitaminbomber og som også indeholder masser af mineraler og phytonæringsstoffer, der understøtter vores immunsystem. Salat med courgetter og bønner er en klassisk salat i den kolde årstid af året, smagfuldt og fuld af næringsstoffer som jern, så det vandige og smagløse Iceberg salat har ikke en chance.

Hvis du kan lide at købe forarbejdede produkter, skal du være opmærksom på ingredienslisten på emballagen. Hvis sukkerindholdet er meget højt, bør du kun lægge det pågældende produkt i indkøbskurven en gang imellem og også kun forbruge det moderat. I meget begrænsede mængder bør du også forbruge industrielt fremstillede produkter med farvestoffer, aroma og konserveringsmidler; medmindre andet er angivet, kan de identificeres af E-numrene. De henviser til komponenter, der er godkendt som fødevaretilsætningsstoffer i EU og kan være både syntetiske og naturlige. Nogle af dem mistænkes for at fremme udvikling af kræft. Et additiv, der meget ofte findes i ingredienser, er beta caroten, forstadiet af vitamin A og er en farve, der forekommer naturligt i gulerødder og søde kartofler. Det er en naturlig antioxidant og giver frugterne deres karakteristiske orange farve, men produceres næsten altid kunstigt og tilsættes derefter og erklæres som farvestof E 160a (beta-caroten). For eksempel som i margarine.

Du bør helt undgå produkter med en specifik tilsat sukkersirup, der er angivet som glukose-fruktosesirup eller isoglukose (HFCS). Dette mass-market-produkt, der er produceret af genetisk modificeret majs, der især anvendes i USA som et billigt alternativ til sukker i drikkevarer, slik, kager, puddersukker og is og har sammen med et højt forbrug af fedt, ført til megen fedme. Men det regelmæssige forbrug af sukker (såvel som især mættede fedtsyrer) er også for højt i Tyskland og Danmark og har været det i flere år nu,- og med særdeles alvorlige konsekvenser for helbredet til følge. I mellemtiden er tyskerne selv blandt de mest overvægtige i Europa. I det forløbne år 2017 og i overensstemmelse med fødevareindustrien i EU er importrestriktionerne for isoglukose blevet lempet, så der er frygt for, at de europæiske producenter også i stigende grad vil bruge dette billige sukker til deres produkter. Til skade for de europæiske forbrugere.

Isoglukose (HFCS) er endnu mere skadelig end almindelig sakkarose (sukker) og står i tæt forbindelse med dannelsen af fedme, fedtlever og diabetes. I starten begynder det helt harmløst. Med sukkerholdige sodavand, slik, is osv. Blodglukoseniveauet stiger hurtigt. Vores bugspytkirtel skal frigive tilsvarende mængder insulin for at sænke blodsukkeret igen. Som følge heraf bliver vi sultne igen hurtigere. Så beslutter mange af os at spise industrielle færdige produkter, der indeholder masser af sukker og fedt, hvilket er netop den forkerte ting at gøre. Faktisk så kræver vores krop derimod fødevarer, der holder os mætte længere og samtidig indeholder tilstrækkelige mængder mikronæringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler.

Så i stedet for at spise lidt frisk frugt eller noget fuldkorns brød toppet med ost og salat, beslutter man igen at indtage nogle hurtige kulhydrater i form af slik. En cyklus begynder, der kan få en katastrofal afslutning. Følelsen af mæthed varer kun en kort tid. Når vi ikke har masser af fysisk aktivitet, bliver overskuddet af kulhydrater omdannet til fedt og opbevaret i kroppen, inklusive leveren. På lang sigt belaster masser af isoglukose (HFCS) vores bugspytkirtel. I dag fungerer insulin ikke længere, eller dets produktion er endda helt stoppet af kroppen. Begyndelsen til diabetes. Af denne grund bør du ikke forbruge denatureret, altså stærkt forarbejdede produkter med rigeligt tilsat sukker i selv meget små mængder, undgå dem fuldstændigt og vær opmærksom på en kost baseret på fuldkorn. Naturlige fødevarer er og har altid været det bedste for vores krop.

Ved at købe lokalt og regionalt støtter vi den indenlandske økonomi, der består af landdistrikterne med små og større producenter. Det beskytter også miljøet, når du køber fra udbydere, der dedikerer sig til økologisk landbrug i overensstemmelse med naturen. Dette omfatter også dyrevelfærd. Hvis du kan lide at spise æg, køb økologiske æg fra fritgående høns. En begrænsning i forbrug af kød anbefales. Sidst men ikke mindst med hensyn til det faktum, at meget store fabriksbrug bruger mange ressourcer, for eksempel enorme jordområder i Sydamerika til dyrkning af genetisk modificeret soja som anvendes til dyrefoder til dyr i Europa.

Kvalitet og økologi rækker langt ud over hvad vi spiser og drikker. Når det kommer til rengøringsmidler, kan du også henvise til velprøvede klassikere. Såsom eddike, citronsaft og bagepulver (natriumbikarbonat). De afkalker, dufter, fungerer som fungicider og langt bedre end syntetiske rengøringsmidler. De konventionelle vaskemidler er heller ikke virkelig nødvendige. Ligesom mange husholdningsrengøringsmidler indeholder de masser af syntetiske dufte, der kan forårsage hud irritationer og endda allergier. Derfor skal du også være opmærksom på produkt-deklarationen her og hellere vælge alternativer med rengørende egenskaber og dufte på et naturligt grundlag. Mange kropsplejeprodukter såsom peeling- og slibe produkter til hud og i tandpasta indeholder oftest noget af de fineste plastpartikler, som kan rengøre og polere, men i sidste ende ender i verdenshavene og forurener økosystemet. Selv i det fjerntliggende Antarktis is er der allerede blevet fundet plastikpartikler. Jordabrikoskerner eller fint strandsand har samme poleringsvirkning, men er af naturlig oprindelse

Men der findes også alternative produkter til hus og have, der indeholder en mere blød form for kemi, for eksempel mere miljøvenlige farver med mineralfarvepigmenter. Og endda også til møbler (bedst fra lokale skove) og vores tøj, som vi bærer direkte på vores hud hver eneste dag, og som bør være fri for toksiner, som f.eks. kemiske blegemidler og farvestoffer, der forresten kan påvises af deres ubehagelig lugt (f.eks. i kraftigt farvede blå jeans). Således er det også fornuftigt at være opmærksom på kvalitet og udførelse, gøre dig bekendt med det anvendte råmateriale og også hvor og under hvilke betingelser det respektive produkt blev produceret, før du beslutter dig for et evt. køb.

At reflektere lidt kritisk over ens egen personlige forbrugeradfærd og også stille spørgsmålstegn ved det, kan være meget afslørende. Som følge heraf køber du med en bedre følelse og lader endda produkter blive på deres plads i butikkens udstilling, noget som du før tog med som givet. Hvis du kan lide at købe mere bæredygtigt, skal du huske: Eksport og import indebærer en længere transportvej og er altid forbundet med højere omkostninger til energi og transport, der har betydning for livscyklusvurderingen (LCA er en forkortelse af Life Cycle Assessment – på dansk livscyklusvurdering. LCA er en metode til at vurdere, hvilke potentielle miljøpåvirkninger og ressourceforbrug der er knyttet til et produkt eller en service). Dette gælder ikke kun de allerede nævnte frugter og grøntsager fra Spanien og regioner længere væk, men også andre varer og råvarer som tekstiler og eksotisk træ. Men også den meget udbredte palmeolie, som findes i mange fødevarer, og også naturlige kosmetiske midler, fra regnskove som er vigtige for verdens klima, skal give plads. Især i Indonesien og Malaysia.

At kigge efter det nye i supermarkedet, fordi vi også har brug for variation og noget nyt en gang imellem, er helt okay. Men lad dig ikke vildlede af formodede og alt for dyre produktinnovationer. Det meste af det, der præsenteres for os i farverige pakker og æsker, er blot gammel vin på nye flasker. Bare indpakket forskelligt. Gjort med den rette markedsføring håber producenterne på et nyt salg, og du bør omhyggeligt overveje, om dette eller det nye produkt virkelig også er nødvendigt.

Et andet tip fra os til dig: Når det er muligt, skal du aldrig købe ind, når du er meget sulten. Sult lokker til at købe en hel masse for meget. Især fødevarer, der har mange kulhydrater og fedtstoffer. Spis morgenmad eller spis og drik lidt inden du går i supermarkedet. Dette giver dig et vist grundlag af energi og sænker risikoen for impulskøb.